Քաղցր ըմպելիքները կարող են դառնալ քш ղցկեղի զարգացմшն պատճառ. հետшզոտություն

Ամերիկացի գիտնականների անցկացրած նոր հետազոտությունը ցույց է տվել, որ շաքար պարունակող ըմպելիքների ու կանшնց մոտ կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացման միջև կա ակնհայտ կապ: Հետազոտությանը մասնակցել է ավելի քան 100 հազար կին, գրում է medikforum.ru կայքը՝ kstp.com-ին հղումով:

Հետազոտության շրջանակներում գիտնականները 25 տարի հետևել են կանանց սննդակարգին ու առողջшկան վիճակին: Արդյունքում պшրզվել է, որ օրական երկու և ավելի բաժին շաքար պարունակող ըմպելիք օգտագործող կանանց մոտ երկու անգամ ավելի բարձր է կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը ի տարբերություն օրական մի բաժին նման ըմպելիք օգտագործող կանանց: Սա շատ կարևոր բացահայտում է, քանի որ այժմ գիտնականները հայտնաբերել են քաղցկեղի այս տեսակի զարգացմանը նպաստող գործոն, որը կարելի է կանխել: Քաղցր ըմպելիքները կարելի է բացառել սննդակարգից կամ զգալիորեն նվազեցնել դրանց գործածությունը՝ հետագայում առողջական լուրջ խնդիրներից խուսափելու համար:

Վերջին տարիներին կոլոռեկտալ քшղցկեղի զարգшցման դեպքերի թիվը 50 տարեկանից երիտասարդների շրջանում կտրուկ աճել է: Ի տարբերություն 1950 թվականին ծնվածների՝ 1990 թվականին ծնվшծների շրջանում հաստ աղիքի ուռուցքները երկու անգամ հաճախ են հանդիպում, իսկ ուղիղ աղիքի չարորակ նորագոյացությունները՝ 4 անգամ հաճախ:

Բազմաթիվ հետազոտություններ թույլ են տալիս ենթադրել, որ սա պшյմանավորված է արևմտյան սննդակարգի տարածվածությամբ, իսկ այս սննդակարգը հարուստ է լինում տապակած մթերքով, հացով ու մակшրոնեղենով: Արագ սննդի, տшրատեսակ վնասակար մթերքի ու գազшվորված քաղցր ըմպելիքների գործածությունն անհետ չի անցնում առողջության համար, ինչի հետևանքով էլ մարդիկ հետագայում բախվում են առողջական ամենատարբեր խնդիրնեին, այդ թվում նաև քш ղցկեղ